Web Analytics Made Easy - Statcounter

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون بورس سبزپوش به تعطیلات شش روزه رفت، ارزش سهام عدالت چقدر شد؟ سهام آمریکا سقوط کرد، قیمت سکه چقدر شد؟ قیمت نفت خام کاهش یافت، سهم اوپک در بازار نفت دو برابر می‌شود، واردات نفت هند به پایین‌ترین سطح ۹ ماهه رسید و پنجمین صعود متوالی دلار در بازار جهانی را در بر دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

بورس سبزپوش به تعطیلات شش روزه رفت شاخص کل بورس اوراق بهادار با افزایش ۸۴۲۰ واحدی معادل ۰.۶۵ درصد به یک میلیون و ۳۱۱ هزار و ۲۷۷ واحد رسید. همچنین در فرابورس شاخص کل با رشد ۲۰۳ واحدی به ۱۹ هزار و ۴۹ واحد رسید.     ارزش سهام عدالت چقدر شد؟ در پایان معاملات دیروز بازار سهام، ارزش سهام عدالت به ۸ میلیون و ۱۴۹ هزار و ۵۳ تومان رسید که نسبت به روز معاملاتی گذشته ۰.۶ درصد معادل ۵۳ هزار و ۵۱۲ تومان افزایش داشت. با احتساب این موضوع، ارزش ۶۰ درصد قابل فروش سبد ۵۳۲ هزار تومانی سهام عدالت به ۴ میلیون و ۸۸۹ هزار و ۴۳۱ تومان رسیده است.     افت سهام آسیا اقیانوسیه

به نقل از سی‌ان‌بی‌سی، سهام آسیا اقیانوسیه در معاملات امروز، سه‌شنبه، تحت تأثیر سقوط سنگین سهام آمریکا در معاملات دیشب، افت کردند. نگرانی از افزایش تعداد مبتلایان به کرونای دلتا در آمریکا و جهان باعث شد تا بازارهای وال‌استریت و بازارهای مالی جهان افت کنند. جامع‌ترین شاخص سهام آسیا اقیانوسیه ام‌اس‌سی‌آی بدون سهام ژاپن ۰.۹۷ درصد سقوط کرد و نیکی ژاپن ۰.۸۹ درصد افت کرد. کامپوزیت شانگهای چین ۰.۵۰ درصد افت کرد، در حالی که هانگ‌سنگ در هنگ‌کنگ با سقوط ۱.۱۹ درصدی روبه رو شد. ای‌اس‌اکس استرالیا ۰.۶۹ درصد پایین آمد و کوسپی کره‌جنوبی ۰.۸۱ درصد افت کرد.

سهام آمریکا سقوط کرد

به نقل از سی‌ان‌بی‌سی، سهام آمریکا در معاملات دیشب (بامداد سه‌شنبه به وقت تهران) تحت تأثیر وحشت از بازگشت دوباره ویروس کرونا سقوط کردند و بدترین سقوط از ماه اکتبر به ثبت رسید. با شیوع گونه کرونای دلتا در آمریکا و گسترش سریع آن در بین افراد واکسینه نشده که نرخ ابتلای روزانه آن به بیش از ۲۶ هزار نفر می‌رسد وحشت از رکود مجدد اقتصاد این کشور باعث شد بازارها سقوط کنند. میانگین صنعتی داو جونز ۷۲۵.۸۱ واحد یا ۲.۰۹ درصد سقوط کرد و به ۳۳٫۹۶۲.۰۴ واحد بازگشت. اس‌اندپی ۱.۵۹ درصد سقوط کرد و به ۴٫۲۵۸.۴۹ واحد رسید، در حالی که کامپوزیت نزدک ۱.۰۶ درصد از ارزش خود را از دست داد و در ۱۴٫۲۷۴.۹۸ واحد بسته شد. نرخ ابتلا به ویروس کرونا در آمریکا حالا به بیش از دو برابر ماه گذشته رسیده است. سهام شرکت‌هایی مانند ایرلاین‌ها که مستقیم از بازگشایی اقتصاد سود می‌برند با بدترین سقوط روبه رو شدند.

روند افزایشی طلا ازسرگرفته شد

قیمت طلا در معاملات روز سه شنبه تحت تاثیر کاهش بازده اوراق خزانه آمریکا و نگرانی ها نسبت به افزایش بی وقفه موارد ابتلا به نوع دلتای ویروس کرونا افزایش یافت؛ اما دلار قویتر، رشد قیمت این فلز ارزشمند را محدود کرد. به گزارش ایسنا، بهای هر اونس طلا برای تحویل فوری با ۰.۳ درصد افزایش، به ۱۸۱۷ دلار و ۲۷ سنت رسید. بهای معاملات این بازار روز گذشته به ۱۷۹۴ دلار و شش سنت نزول کرده بود که پایین ترین قیمت در یک هفته اخیر بود. در بازار معاملات آتی آمریکا، هر اونس طلا با ۰.۴ درصد افزایش، به ۱۸۱۶ دلار و ۷۰ سنت رسید. بهای معاملات این بازار شب گذشته با ۰.۳ درصد کاهش، در ۱۸۰۹ دلار و ۲۰ سنت بسته شد. به گفته استفن اینس، از شرکای شرکت مدیریت دارایی اس پی آی، بازار طلا از بازده فوق العاده پایین حمایت یافته است، ولی طلا با دلار برای تقاضا برای دارایی امن رقابت می کند؛ بنابراین، روند صعودی محدودی در کوتاه مدت خواهد داشت. بازده اوراق خزانه ده ساله آمریکا نزدیک به پایین ترین حد پنج ماه اخیر ایستاد. بازده پایین تر هزینه نگهداری از طلا که دارایی بدون بازدهی است را کاهش می دهد.

قیمت سکه چقدر شد؟

نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر در گفت‌وگو با ایبِنا اظهار کرد: تعطیلی اعلام شده از سوی ستاد ملی کرونا فقط برای دو استان تهران و البرز است و فعالیت واحدهای صنفی در دیگر شهرهای کشور بلامانع است. از سوی دیگر قیمت انس جهانی و نرخ ارز هم به صورت لحظه ای مشخص و در نتیجه قیمت ها در جریان است. محمد کشتی آرای افزود: هم اکنون، هر قطعه سکه طرح جدید ۱۰ میلیون و ۵۳۰ هزار تومان، سکه طرح قدیم و ۱۰ میلیون ۳۰۰ هزار تومان، نیم سکه ۵ میلیون و ۴۵۰ هزار تومان، ربع سکه ۳ میلیون و ۴۵۰ هزار تومان و سکه گرمی نیز دو میلیون و ۲۵۰ هزار تومان فروخته می‌شود. همچنین هر گرم طلای ۱۸ عیار یک میلیون ۴۷ هزار و ۸۰۰ تومان و هر مثقال طلا ۴ میلیون و ۵۳۲ هزار تومان به فروش می‌رسد. نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر تاکید کرد: با تعطیلی شش روزه استان های تهران و البرز هرچند داد و ستدها کم خواهد شد، ولی تاثیری بر روند قیمت ها و بازار نخواهد داشت.

قیمت نفت خام کاهش یافت

قیمت نفت خام در معاملات دوشنبه شب با وحشت از بازگشت گسترده ویروس کرونا و افت تقاضای نفت در آینده با سقوط سنگین ۷ درصدی روبه رو شد و قیمت‌ها به پایین‌ترین سطح دو ماهه بازگشت. قیمت نفت خام در معاملات امروز سه‌شنبه، با رشد اندکی تثبیت شد. سقوط دیشب قیمت‌ها در حالی اتفاق افتاد که اعضای اوپک پلاس به تازگی در مورد بالا بردن تولید نفت خود به توافق رسیده‌اند. قیمت پیش‌خرید هر بشکه نفت خام برنت، بنچ‌مارک بین‌المللی قیمت نفت، پس از سقوط ۷ درصدی دیشب، تا ساعت ۹:۱۷ به وقت امروز، ۰.۰۶ درصد رشد کرد و در ۶۸.۶۶ دلار تثبیت شد. قیمت پیش‌خرید هر بشکه نفت خام نیمه‌سنگین تگزاس غرب آمریکا هم تا این لحظه ۰.۱۵ درصد رشد کرد و به ۶۶.۵۲ دلار رسید. کرونای دلتا در حدود ۱۰۰ کشور جهان گسترش یافته و هر روز نگرانی از وضع قرنطینه‌های جدید در سراسر جهان که می‌تواند تقاضای نفت خام را پایین بیاورد، در حال افزایش است.

سهم اوپک در بازار نفت دو برابر می‌شود

لئونید فدون، نایب رییس امور توسعه استراتژیک لوک اویل گفت: اوپک سهم خود در بازار نفت را می تواند همین طور افزایش دهد. سیاست های اقلیمی همچنان روی بازارهای نفت تاثیر می گذارد و انتظار می رود بازار نفت کوچک شود و در چنین وضعیتی سهم کشورهای اوپک از بازار جهانی نفت از ۳۰ درصد فعلی به حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد افزایش خواهد یافت. این مقام لوک اویل زمان وقوع چنین اتفاقی را مشخص نکرد و گفت: فعالیت های لوک اویل تغییری پیدا نخواهد کرد. در کل هیچ محدودیتی روی فعالیت های شرکتمان تحت هر گونه سناریویی را پیش بینی نمی کنیم. حتی در سناریوی رادیکال آژانس بین المللی انرژی که بر اساس آن عرضه نفت ۳۰ درصد کاهش پیدا خواهد کرد، اوپک سهم بازار خود را افزایش خواهد داد، به گونه ای که حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد بازار تحت کنترل اوپک خواهد بود.

واردات نفت هند به پایین‌ترین سطح ۹ ماهه رسید

به نقل از راشاتودی، داده‌های تجاری نشان می‌دهد محدودیت‌های قرنطینه‌ای جدیدی که برای مقابله با شیوع کرونا وضع شده، در ماه گذشته باعث شده تا واردات نفت خام سومین مصرف‌کننده بزرگ نفت جهان با سقوط شدیدی همراه شود. این کشور در ماه ژوئن ۳.۹ میلیون بشکه در روز نفت خام وارد کرد که این میزان نشان‌دهنده سقوطی ۷ درصدی نسبت به ماه گذشته است. تقاضای سوخت هند در ماه‌های فوریه و مارس با رشد ثابتی روبه رو شد؛ اما سپس با موج دوم کرونا و وضع محدودیت‌های قرنطینه‌ای سختگیرانه در ماه‌های آوریل و می با سقوط سنگینی همراه بود. این شرایط باعث شد تا پالایشگاه‌های هند نتوانند محصولات خود را بفروشند و در نتیجه ذخایر انبارهای آنها بالا رفت.

منابع آگاه به رویترز خبر دادند با توجه به بالا بودن سطح ذخایر انبارهای پالایشگاه‌های هند، واردات نفت خام توسط این پالایشگاه‌ها افت کرده است. همچنین این منابع تاکید کردند که به علت حاشیه سود پایین، بازار صادرات این پالایشگاه‌ها ضعیف بوده است. با این حال طبق داده‌هایی که از پهلوگیری نفتکش‌ها به دست آمده با وجود افت واردات نفت نسبت به ماه گذشته، واردات نفت هنوز نسبت به سال گذشته (قرنطینه اول کرونا) ۲۲ درصد بالاتر است. عراق و به دنبال آن عربستان سعودی و امارات متحده عربی همچنان به عنوان تامین‌کنندگان اصلی نفت خام هند به حساب می‌آیند. سهم واردات نفت خام هند از خاورمیانه از کل واردات نفت خام این کشور در ماه ژوئن به ۵۹ درصد رسید. این در حالی است که این میزان در ماه گذشته ۵۳ درصد بود.

پنجمین صعود متوالی دلار در بازار جهانی

ارزش دلار برای پنجمین روز متوالی افزایش پیدا کرد. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، در معاملات امروز با ۰.۱۲ درصد افزایش نسبت به روز گذشته در سطح ۹۲.۸۴۵ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل ۱.۰۸۹ دلار اعلام شد. (نرخ های فوق بر حسب ساعت پایانی معاملات بازارهای ارزی نیویورک محاسبه شده است.)

نابود شدن ۹۰ میلیارد دلار سرمایه افراد در بازار رمزارزها

به نقل از سی‌ان‌بی‌سی، قیمت بیت‌کوین، مهمترین رمزارز جهان، برای اولین بار از ۲۲ ژوئن تا کنون به زیر ۳۰ هزار دلار سقوط کرد و قیمت همه رمزارزهای دیگر را پایین کشید. به این ترتیب، طبق داده‌های کوین مارکت کپ حدود ۹۰ میلیارد دلار از بازار رمزارزها تنها ظرف ۲۴ ساعت نابود شد. قیمت بیت‌کوین ۶ درصد سقوط کرد، قیمت اتروم ۸ درصد پایین آمد و اکس‌پی‌آر بیش از همه سقوط کرد و ۱۰ درصد از ارزش خود را از دست داد.

افزایش قیمت نان قبل از تصویب در دولت ممنوع است

شرکت بازرگانی دولتی ایران در اطلاعیه‌ای در خصوص قیمت نان، با استناد به مصوبه کارگروه ملی ساماندهی گندم آرد و نان اعلام کرد، آنالیز تعیین و ابلاغ قیمت نان، منطقه‌ای در اختیار استانداران قرار گرفته بود. در بخش دیگر از این اطلاعیه با بیان اینکه تعیین قیمت نان در دستور کار ستاد اقتصادی دولت قرار دارد، افزایش قیمت نان قبل از تصویب در ستاد اقتصادی دولت را ممنوع اعلام کرده است.

مشاغل مجاز به فعالیت در شش روز تعطیلی تهران و البرز اتاق اصناف تهران در اطلاعیه‌ای فهرست مشاغل صنفی مجاز به فعالیت در تعطیلات شش روزه اضطراری استان‌های تهران و البرز را اعلام کرد.

در این اطلاعیه آمده است: با توجه به گسترش موج پنجم شیوع کرونا و افزایش آمار مبتلایان در استان‌های تهران و البرز و اعلام تعطیلی ۶ روزه برای این دو استان، فهرست مشاغل مجاز به فعالیت در تعطیلات شش روزه استان‌های تهران و البرز به استناد ابلاغیه قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مبارزه با کرونا اعلام شد.

بر اساس مصوبه قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مقابله با کرونا صرفا ۹ گروه صنفی به شرح ذیل طی مدت شش روز تعطیلی اضطراری از تاریخ سه شنبه ۲۹ تیرماه تا پایان روز یکشنبه ۳ مرداد در استان‌های تهران و البرز مجاز به فعالیت می‌باشند:

۱- نانوایی‌ها
۲- سوپرمارکت و بقالی
۳- فروش محصولات لبنی
۴- فروش محصولات پروتئینی (صرفا فروشندگان مرغ، گوشت و ماهی)
۵- فروشگاه‌های زنجیره‌ای (صرفا بخش سوپرمارکتی، اقلام خوراکی، آشامیدنی و پروتئینی و بهداشتی)
۶- فروشندگان ملزومات پزشکی و دامپزشکی
۷- آژانس‌های تاکسی تلفنی
۸- فروشندگان میوه و تربار
۹- مراکز طبخ غذا، رستوران و فست فود‌ها (صرفا بیرون‌بر)

لازم به ذکر است این محدودیت‌ها فقط شامل استان‌های تهران و البرز می‌باشد و سایر صنوف در این دو استان به مدت ۶ روز تعطیل می‌باشند.

تورم اصلی ژاپن به بالاترین سطح پانزده ماهه رسید تورم اصلی مصرف‌کننده ژاپن در ماه ژوئن ۰.۲ درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل رشد کرد که این نشان می‌دهد تورم قیمت‌های کالاها در جهان ـ که تحت تأثیر پاندمی کرونا تشدید شده ـ در حال رشد است. عامل اصلی این افزایش قیمت جهانی، بالا رفتن قیمت انرژی بود که البته به علت مصرف پایین ژاپن در این ماه تأثیر آن در تورم ژاپن کمتر دیده شد. به این ترتیب انتظار می‌رود بانک مرکزی ژاپن مجبور شود، حالا حالاها بسته حمایتی عظیم خود را حفظ کند. افزایش تورم اصلی ژاپن که شامل قیمت سوخت است اما قیمت‌های پرنوسان مواد غذایی را در بر نمی‌گیرد، با رشد ۰.۲ درصدی‌ که اقتصاددانان پیش‌بینی کرده بودند مطابقت داشت. تورم اصلی مصرف‌کننده ژاپن در ماه می هم ۰.۱ درصد رشد کرده بود. این بالاترین رشد شاخص تورم از زمان ثبت رشد ۰.۴ درصدی در مارس ۲۰۲۰ تا کنون است. سرعت گرفتن رشد تورم در برخی کشورهای جهان مانند آمریکا و انگلستان، شاهد رشد سریع‌تر از انتظار تورم تحت تأثیر ریکاوری اقتصادی خود بوده‌اند. این رویداد این بحث را به وجود آورده است که آیا باید بسته‌های تشویقی زودتر از این اقتصادها حذف شوند یا خیر؟   پرتولید ترین خودروهای جهان

خودروهای محبوب زیادی در جهان وجود دارند که از تولید نسل اول آن ها چندین دهه می گذرد. در ادامه با پرتولیدترین خودروهای جهان آشنا می شوید.

۱- تویوتا کرولا

این خودرو از سال ۱۹۷۴ تاکنون در خط تولید قرارداشته و تاکنون بیش از ۴۴ میلیون دستگاه از این خودرو تولید شده است. در مجموع ۱۲ نسل کرونا توسط تویوتا تولید و به بازار معرفی شده است.  

۲- فولکس واگن گلف

محبوب ترین خودروی فولکس واگن که تاکنون بیش از ۳۵ میلیون دستگاه از این خودرو تولید شده است.

۳- فورد سری اف

از سال ۱۹۴۸ تاکنون روی خط تولید فورد بوده و تاکنون بیش از ۳۴ میلیون دستگاه از این خودرو تولید شده است.

۴- فولکس واگن بیتل

خودروی محبوب آلمانی که نسل اول آن در سال ۱۹۳۸ معرفی شد.  تاکنون بیش از ۲۱.۵ میلیون دستگاه از این خودرو تولید شده است.

۵- لادا کلاسیک

این خودرو آخرین بار در سال ۲۰۱۲ از کارخانه خارج و  تاکنون بیش از ۱۷.۷ میلیون دستگاه از این خودرو تولید شده است.

۶- فورد مدل تی

یکی از قدیمی ترین خودروهای موجود در بازار که نسل اول آن در سال ۱۹۰۸ عرضه و تاکنون بیش از ۱۶.۵ میلیون دستگاه از این خودرو تولید شده است.

۷- شورلت ایمپالا

این خودرو در بازه زمانی ۱۹۵۸ تا ۱۹۹۶ یکی از پرچمداران شورلت بود و در مجموع بیش از ۱۳ میلیون دستگاه از این خودرو تولید شده است. این خودرو همچنین نخستین خودرویی بود که فروش آن در آمریکا از یک میلیون دستگاه گذشت.

۸- فولکس واگن تایپ ۲

این خودرو به شدت در میان هیپی ها محبوب بود و اولین نسل آن در دهه ۱۹۵۰ وارد خط تولید شد. در مجموع پنج نسل از این خودرو عرضه و تاکنون بیش از ۱۲ میلیون دستگاه از این خودرو تولید شده است.

منبع: تابناک

کلیدواژه: بحران آب طالبان روز عرفه موج پنجم کرونا بحران آب خوزستان عید قربان طلا نان بحران آب طالبان روز عرفه موج پنجم کرونا بحران آب خوزستان عید قربان استان های تهران و البرز مجاز به فعالیت تعطیلات شش روزه تاکنون بیش واردات نفت خام درصد سقوط پایین ترین پالایشگاه ها قیمت نفت خام درصد افزایش سهام آمریکا افزایش قیمت ویروس کرونا سهام عدالت هزار تومان فولکس واگن روبه رو شد ماه گذشته تورم اصلی بازار نفت تحت تأثیر ۵ میلیون قیمت نان ۴ میلیون ترین سطح قیمت ها باعث شد چقدر شد سه شنبه ۶ درصد ۲ درصد ۰ درصد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۸۰۸۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عبور از دژاووی بورسی

بازدهی منفی بورس به سومین روز متوالی رسید. شواهد امر نشان می‌دهد بخش بزرگی از ترس معامله‌گران از یادآوری خاطرات ناخوشایند در اردیبهشت۱۴۰۲ نشأت می‌گیرد که کاهش شاخص کل بورس را در جهت مخالف با ارزندگی قیمت رقم زده است.

به گزارش دنیای اقتصاد، «دژاوو» یا «آشنا پنداری» به معنای تجربه احساس یادآوری عجیبی از خاطراتی است که آن را قبلا تجربه کرده‌اید. درست همین احساس در میان بورس‌بازان به سرعت در حال شیوع است؛ به‌طوری‌که وضعیت مذکور سبب تحلیل‌های نادرست در بازار شده است؛ بنابراین هر روز فضای تحلیلی بازار ضعیف‌تر می‌شود و در این فضای غیرتحلیلی، فعالان بازار از واقعیت‌های ارزندگی قیمت سهام غافل شده‌اند.

اگر چه برخی فرضیات فعالان بازار به‌طور مشخص به تکرار دخالت سیاستگذار در بورس بازمی‌گردد، اما «ارزندگی بورس» در مقایسه با بازار‌های تورم‌زا وزنه سنگینی است که حتی به تنهایی می‌تواند از خروج نقدینگی ممانعت به عمل آورد. گفت‌وگوی کارشناسان نشان می‌دهد کاهش شاخص سهام در پنج سکانس قابل بررسی است.

بورس تهران روز گذشته ضمن تداوم روند نزولی شاخص سهام، تا حدودی بازدهی هفته نخست اردیبهشت را تخلیه کرد؛ همچنین شاخص مرز روانی ۲.۳ میلیون واحد را از‌ دست‌رفته دیده و از ابتدای هفته با کاهش ارتفاع ۱.۵۴ درصدی مواجه شده است. در بازار دیروز معامله‌گران در حالی فعالیت خود را شروع کردند که بهای دلار و طلا در مسیر افزایشی حرکت کردند و معامله‌گران این بازار‌ها روز هیجانی را پشت سر گذاشتند.

بورس با چنین کارنامه‌ای در هفته دوم اردیبهشت عملا از رقابت با رقبای خود بازمانده است. تغییر مسیر بورس از روند صعودی به یکی از بحث‌برانگیزترین موضوعات بازار مبدل شده است. کارشناسان بورسی مهم‌ترین عامل سرعت گرفتن خروج پول حقیقی از تالار شیشه‌ای را «یادآوری خاطرات تلخ اردیبهشت ۱۴۰۲» می‌دانند. در چنین فضایی یک عامل منفی می‌تواند بهانه اصلاح قیمت‌ها و حجم معاملات باشد. این موضوع سبب شده هر خبری بتواند بر اندام نحیف سهامداران بی‌تجربه لرزه بیفکند.

برای سومین روز متوالی، خالص تغییر مالکیت سهام به نام معامله‌گران حقوقی بازار ثبت شد. یکی از نکات مهم در معاملات روز‌های قبل این است که نماد‌های کوچک‌تر و صنایع کوچک‌تر بورسی با کاهش قیمت بیشتری مواجه شدند. بررسی کلیت بازار نشان می‌دهد در حال حاضر خبری از تقاضای معامله‌گران خرد برای خرید سهام دیده نمی‌شود.

بازار سهام از ابتدای اردیبهشت تاکنون دو نیمه متفاوت را پشت‌سر گذاشته است. بورس اردیبهشت را توفانی آغاز کرد و با کسب بازدهی ۴.۳۵ درصدی وارد دومین هفته اردیبهشت شد. با توجه به اینکه در هفته قبل بازار متاثر از چند خبر بازدهی مثبت را ثبت کرده بود، هم‌زمان با فروکش کردن تب اخبار مذکور و عبور از سطح ۲.۳ میلیون واحد، مجددا به روال سابق بازگشت. اخباری که توانسته بود بورس را سبز‌پوش کند در گام اول به آرام گرفتن تنش‌های سیاسی کشور و بعد از آن به پیشروی دلار نیمایی مرتبط بودند.

بار روانی دو خبر مالیاتی

بررسی معاملات روز گذشته نشان می‌دهد اکثر نماد‌های بزرگ و کوچک بازار با افت تقاضا مواجه شدند. در همین حال افزایش قیمت ارز و طلا موجب شده است عطش تقاضا در میان سهامداران خرد رنگ ببازد. دسته‌ای از کارشناسان بازار سرمایه، عقب‌گرد بورس در هفته جاری را به طور مستقیم مرتبط با مقاومت بانک مرکزی برای افزایش قیمت دلار نیما می‌دانند؛ البته این موضوع مورد اقبال همه تحلیلگران نیست.

در ابتدای هفته خبری در مورد اصلاح بند س تبصره ۶ قانون بودجه ۱۴۰۳ جهت تسهیل فعالیت‌های اقتصادی در بازار منتشر شد، اما به دلیل اینکه سرنوشت این خبر همچنان با ابهام مواجه است بازار واکنش مثبتی به این مهم نشان نداد. با توجه به اینکه تصمیمات قطعی درمورد معافیت مالیاتی می‌توانست نقطه آغازی برای رشد قیمت سهام باشد، اما ابهامات کنونی سردرگمی بورس‌بازان را به دنبال داشته است.

از سوی دیگر سهامداران تعلل دلار نیما برای استارت صعودی از سوی بانک مرکزی را مطابق با انتظارات بازار ارزیابی نمی‌کنند و معتقدند جهش نرخ دلار آزاد در نهایت باید منجر به رشد دلار نیما شود. این در حالی است که برخی از کارشناسان همچنان با تاکید بر ارزندگی سهم، معتقدند جاماندگی بورس به‌زودی جبران خواهد شد. اما کماکان نمی‌توان تحلیل دقیقی از وضعیت بازار ارائه کرد. این امر به وضعیت متغیر‌های اثرگذار بر بورس بستگی دارد. با‌ این‌حال می‌توان گفت نگرانی برخی افراد بیشتر از لحاظ ذهنی است. آنچه حالا موجب نگرانی اهالی بازار سهام شده است، عمدتا به رفتار دسته‌جمعی سرمایه‌گذاران خرد در مقابل شرایط کنونی بورس بازمی‌گردد.

فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه، به دلایل تغییر مسیر بورس از مسیر صعودی اشاره کرد.

او با به تصویر کشیدن چند سکانس از افت ۱.۵۴ درصدی شاخص از ابتدای هفته اظهار کرد: طی معاملات روز‌های گذشته ضعف تقاضا در سمت خرید به‌خوبی نمایان بود. این موضوع حتی در کاهش ارزش معاملات به‌وضوح نمایان شده است. در به وجود آمدن شرایط فوق دلایل مختلفی دخیل بوده است. در وهله اول یک اتفاق مهم بازار را به سمت احتیاط مضاعف پیش برد. دستکاری و تغییرات احتمالی در وضع قوانین مالیاتی یک شائبه را ایجاد کرده، اینکه آیا ممکن است اتفاقات اردیبهشت ۱۴۰۲ و دخالت در سازوکار قیمتی بازار مجددا رخ دهد؟ بند «س» تبصره ۶ قانون بودجه که مربوط به اعمال محدودیت در معافیت مالیاتی صندوق‌های سرمایه‌گذاری با ارزش بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان است، استارت نگرانی فعلان بورسی را زد.

از سوی دیگر بازار با یک ابهام بزرگ مواجه است. قانون «مالیات بر عایدی سرمایه» که اکنون همه بازار‌ها را با چالش مواجه کرده است، در نهایت به نفع بورس خواهد بود. اما چرا بازار واکنش مثبت نشان نداد؟ دلیل رفتار منفی سهامداران را باید به نکات مبهم در مورد جزئیات این خبر گره زد.

مطمئنا افراد بخشی از منابعی را که در بازار‌های خودرو، طلا، سکه و لوازم خانگی پارک کرده‌اند، بعد از قانون «مالیات بر عایدی سرمایه» به بورس وارد خواهند کرد. اکنون با توجه به اینکه از طریق قانون «مالیات بر عایدی سرمایه» دارایی افراد ردیابی خواهد شد، جابه‌جایی پول رخ خواهد داد که منشأ آن به قانون مذکور بازمی‌گردد.

به این صورت که با فاصله بسیار زیاد به نفع بازار سرمایه است، البته به شرطی که بند «س» اصلاح شود. این موضوع شوک جدیدی به بورس وارد کرد و مربوط به ابهامات آن است. مثلا فکر کنید قرار باشد دامنه نوسان قیمت را تغییر دهند. ابهامات به‌وجود‌آمده در ابتدای امر می‌تواند بازار را شوکه کند. اما وقتی جزئیات خبر مشخص شود، طبیعتا از بار روانی منفی پیرامون آن کاسته خواهد شد.

به بیانی دیگر افراد آماتور در بازار سهام در رویارویی با این قبیل ابهامات بلافاصله در صف فروش قرار می‌گیرند. واقعیت امر این است که بازار به مرور زمان و در میان‌مدت نسبت به این مهم واکنش مثبت نشان خواهد داد. اما یکی از مهم‌ترین دلایل ریزش بورس در هفته جاری را می‌توان به ابهامات حاکم بر این خبر نسبت داد.

پیشروی بی‌اعتمادی

نکته دوم به بی‌اعتمادی حاکم بر بازار سرمایه برمی‌گردد. در شرایط فعلی سرمایه‌گذاران به دلیل تجربه تلخ سال‌های قبل دچار «بورس‌هراسی» شده‌اند. با توجه به حواشی‌ای که سال قبل پیرامون نرخ خوراک پتروشیمی‌ها به وجود آمد، بورس تهران با بی‌اعتمادی برای ورود پول درگیر شده است. بر همین اساس هر گونه اخباری که از سوی سیاستگذار منتشر می‌شود، فعالان بورسی را به لاک دفاعی فرومی‌برد. درحقیقت این سیگنال به بازار مخابره شده است که دولت به دنبال تامین سرمایه از بورس است.

استیصال بازارگردان‌ها

موضوع سوم به منع فروش بازار گردان‌ها باز می‌گردد. حدود یک ماه است که بازار‌ گردان‌ها اجازه فروش سهام ندارند. این درحالی است که منابع بازار گردان‌ها از محل فروش سهام به دست می‌آید. وقتی بازار گردان‌ها منابع در اختیار نداشته باشند، به‌مرور تحلیل می‌روند. سهام برخی شرکت‌های بزرگ به دلیل این قانون کاملا رها شده است. معمولا شرکت‌های بزرگ و شاخص‌ساز رفتاری شبیه شاخص کل از خود نشان می‌دهند. اما در روز‌های اخیر برخی از شرکت‌های بزرگ با کاهش بیش از ۱.۵ درصدی قیمت سهام به دلیل منع فروش و نبود منابع درآمد بازارگردان‌ها مواجه بوده‌اند. این موضوع در کلیت روند بازار موثر بوده است. حقوقی‌ها نیز در چنین دامی گرفتار شده‌اند.

فاصله دلار نیما و دلار آزاد

یکی از مسائلی که در روز‌های اخیر اذهان اهالی بازار را درگیر کرده است، به موضوع نرخ دلار نیما باز می‌گردد. نشریات معتبری همچون «پلت» در حوزه پتروشیمی، معمولا متوسط قیمت را در بازه ۳ تا ۶ ماهه در نظر می‌گیرند. در واقع در این بازه زمانی متوسط قیمت برای اثرگذاری روی محاسبات و آثار سود و زیان در نظر گرفته می‌شود؛ بنابراین باید گفت نوسانات در یک دوره محدود چند روزه نمی‌توانند چندان اثر محسوس و ملموسی بر درآمد شرکت‌ها داشته باشند.

البته شرط این مهم به این موضوع بازمی‌گردد که نوسانات محدود، مقطعی باشند. اما از سوی دیگر فاصله بیش از ۵۰ درصدی نرخ دلار نیما با دلار آزاد خود مسبب ایجاد هراس در بازار است. در کل می‌توان این‌طور بیان کرد که ریزش روز‌های اخیر بورس مرتبط با افت اندک دلار نیما نیست.

دیگر خبرها

  • قیمت دلار در بازار باز هم پایین تر می آید؟
  • سرمایه‌گذاران این بازار بیشترین زیان را دیدند/ دلار به کانال ۵۰ هزار تومان باز می‌گردد؟
  • سقوط آزاد رمزارزها؛ افت ۱۸ درصدی قیمت بیت‌کوین در یک ماه
  • طلای جهانی سقوط کرد
  • توقف در روند کاهشی دلار؛ خریداران دوباره برگشتند!
  • قیمت جدید طلا امروز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ / طلا سقوط کرد
  • جاماندگی بورس از بازار‌ها
  • عبور از دژاووی بورسی
  • تصویب لایحه جنجالی در سنای آمریکا؛ واردات اورانیوم از روسیه ممنوع شد
  • چرا روند کاهشی دلار متوقف شد؟